Deze sushi zie je het vaakst. Dit is de meest klassieke sushirol. Hierbij wordt een bepaalde vulling, zoals zalm of avocado op een laag sushirijst gelegd. Dit wordt vervolgens opgerold in een norivel waardoor de je de klassieke sushirol krijgt.
Hosomaki lijkt op de maki maar is een stuk kleiner. De hosomaki wordt, in tegenstelling tot de maki, gemaakt van één of twee gerechten. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een half norivel, waardoor de hosomaki eigenlijk de mini-maki is.
We blijven nog even bij de maki-techniek. De Futomaki is namelijk de uitgebreide versie van de maki. Deze wordt met een heel norivel gemaakt en bestaat ook altijd uit meer dan twee vullingen!
De letterlijke vertaling voor nigiri is ‘rijstballetje’. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.
Uramaki laat zich best vertalen als ‘binnenstebuiten’. Hier zit de rijst niet aan de binnenkant van het norivel, maar wordt de rijst aan de buitenkant 'versierd' met sesamzaad of viseitjes bijvoorbeeld.
Het Japanse woord voor ‘handgemaakt’ is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingrediënten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi’s en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
Gunkan is een ander woord voor ‘schip’. Het is een vrij kleine rol. Op de bodem bevindt zich een klein bodempje sushirijst. Daarbovenop ligt dan de vulling. Dit zijn meestal kleine oranje bolletjes – kuit, wat de kaviaar van zalm is.
Technisch gezien is sashimi geen sushi, juist omdat er geen sushirijst aan te pas komt. Sashimi is echter een manier om rauwe vis te bereiden. Zo worden er flinterdunne plakjes van de vis gesneden met een zeer scherp mes. De sashimi eet je ook met sojasaus en wasabi.