Informatie COVID-19: Vanaf 8 mei terras opnieuw open, take away en delivery blijft mogelijk
+32 (0)3 775 86 23
Welke sushi ligt er op je bord?
Klinken Maki en Gunkan je als Japans in de oren? Geen zorgen, we lijsten even de meest voorkomende sushirollen voor je op.

Maki

Deze sushi zie je het vaakst. Het is de meest klassieke sushirol. Hierbij wordt een bepaalde vulling, zoals zalm of avocado op een laag sushirijst gelegd die zijn beurt op een norivel ligt. Dit wordt vervolgens opgerold zodat de nori en rijst de vulling mooi omsluiten.

Hosomaki

Eigenlijk is dit net dezelfde rol als een gewone maki, maar in een mini-versie. Hij heeft slechts één of twee ingrediënten en wordt maar met een half norivel gemaakt in plaats van een heel.

 

Futomaki (dikke rol)

Een futomaki is dan weer een maxi-versie van de gewone maki-rol. Niet enkel wordt hij ook uit een heel norivel gemaakt, hij bestaat ook altijd meer dan twee heerlijke vullingen.

 

Nigiri ( geplette sushi)

De letterlijke vertaling voor nigiri is ‘rijstballetje’. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.

 

Uramaki / California roll / Inside out roll (van binnenuit gerold)

Uramaki laat zich best vertalen als ‘binnestebuiten’. Hier zit de rijst niet aan de binnenkant van het norivel, maar net wel aan de buitenkant gekleefd. Daarna wordt de rijst met sesamzaad of viseitjes versierd.

Temaki

Het Japanse woord voor ‘handgemaakt’ is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi’s en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten. De vulling puilt er meestal ook een beetje uit omdat er er mooier uitziet.

Gunkan (slagschiprol)

Gunkan is een ander woord voor ‘schip’. Het is een vrij kleine rol. Op de bodem bevindt zich een klein bodempje sushirijst. Daarbovenop ligt dan de vulling. Dit zijn meestal kleine oranje bolletjes – kuit, wat de kaviaar van zalm is.

Sashimi

Technisch gezien is sashimi geen sushi, juist omdat er geen sushirijst aan te pas komt. Sashimi is echter een manier om rauwe vis te bereiden. Zo worden er flinterdunne plakjes van de vis gesneden met een zeer scherp mes. De sashimi eet je ook met sojasaus en wasabi.