We zijn weer volledig geopend, ook take away nog steeds mogelijk!
+32 (0)3 775 86 23
Hoe eet je sushi zoals het hoort?

De manier waarop je een gerecht eet heeft net als de bereidingswijze een grote impact op je hele eetervaring. Dat geldt natuurlijk ook voor sushi! Hoe eet jij je sushi? Met extra veel wasabi, met stokjes, gedrenkt in sojasaus? Mix je de wasabi en sojasaus misschien tot een bruingroene pasta of haal je nigiri uit elkaar om bijgevolg rijst en vis apart op te eten? Mensen eten en beleven sushi op veel verschillende manieren, maar hoe eet je sushi nu eigenlijk correct, volgens de Japanse traditie?
Maki versus nigiri
Er bestaan verschillende soorten sushi. Maki en nigiri komen in het westen het vaakst voor. Het is belangrijk het verschil te weten aangezien ze ook op een verschillende manier worden gegeten. Maki zijn de typische rolletjes waarbij de rijst en andere ingrediënten worden omringd door zeewier (nori). Er bestaat ook een meer westerse variant van maki waarbij de rijst aan de buitenkant zit, vaak in combinatie met sesamzaadjes (urumaki sushi). Nigiri is een klein, ovaal met de hand samengedrukt hoopje rijst waar de ingrediënten, zoals vis, zeevruchten of ei, bovenop worden geplaatst.
1 Zonder stokjes
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef. Maki wordt nog wel eens met stokjes gegeten, omdat die strak in zeewier gerolde sushi minder vaak uit elkaar valt. Als je bij aanvang van je maaltijd een vochtige handdoek krijgt, maak daar dan zeker gebruik van om je handen te reinigen. Je gezicht hiermee schoonmaken, zal alleen maar verbaasde blikken uitlokken.
Maak je dus geen zorgen als dat eten met stokjes niet goed lukt. Sushi met de handen eten is allesbehalve onbeleefd! En je loopt hierbij ook niet het risico dat je per ongeluk je gebroken stokjes tegen elkaar begint te wrijven. Want dat is dan weer wél onbeleefd. Leg bij voorkeur je ongebruikte stokjes parallel met de tafel op de houder en niet op de rand van je bord of je schaaltje sojasaus.
2 Niet in stukjes
Sushi eet je niet in stukjes. Door met je handen te eten, blijft de sushi één geheel. Het is dan ook niet de bedoeling dat je je maki of nigiri in stukjes gaat snijden. Dat vindt een Japanse sushichef beledigend. Je eet sushi in één hap op. Nigiri eet je met het ingrediënt naar de tong gericht en de rijst naar boven. Bij maki is de positie van sushi op de tong minder belangrijk, maar raakt de zeewierkant doorgaans eerst de smaakpapillen.
3 Weinig sojasaus
Traditioneel eet je sushi met heel weinig sojasaus. Sojasaus is zelfs optioneel. Bij maki doop je de zeewierkant heel eventjes in de sojasaus, bij nigiri het stukje vis, zeevrucht of ei. Sushi drenken in sojasaus verknoeit de delicate smaak van sushi. Zeker wanneer je sushi met de rijstkant in je schaaltje doopt, absorbeert de rijst te veel saus, waardoor de subtiele smaak verloren gaat. Bovendien verhoog je weer de kans dat je stukje uit elkaar valt. Giet ook niet te veel sojasaus in je schaaltje. Sojasaus laten liggen, is volgens Japanners een heel onbeleefde gewoonte.
4 Gember tussen de stukjes
Eet gember met kleine porties, tussen de stukjes sushi. Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember tot je mond weer helemaal leeg is. Zo kun je ten volle genieten van het volgende stukje, dat misschien heel anders zal smaken. Gember dient dus om je smaakpapillen te resetten, niet om de smaak van de sushi te versterken tijdens het eten.
5 Doseer wasabi
Wasabi is eveneens een optioneel ingrediënt bij het eten van sushi. Het zit meestal al verwerkt in de rijst. Dus als je toch meer wasabi wilt, breng dan een klein beetje aan op de viskant of zeewierkant van de sushi. Wasabi mengen met sojasaus, is al helemaal een don’t in Japan!
6 Volgorde is belangrijk
Om de ultieme smaakervaring te verkrijgen bij het eten van sushi, is de volgorde waarin je de stukken bestelt en opeet belangrijk. Traditioneel start je met de lichtere smaken en werk je je op tot de sterkere smaken. Je begint dus best bij sushi met een witte vis. Dan ga je verder met een zilveren vis. Vervolgens bestel je sushi met rode vis en daarna vis met een meer uitgesproken smaak, zoals zalm. Tussendoor kun je gerust een sushivariant kiezen met visseneitjes en zo verder gaan naar de meer vette vis, zoals tonijn. Nigiri met ei wordt gezien als een geschikt dessertje. Eenvoudige makirolletjes bestellen, geeft dan weer aan dat je je maaltijd gaat afsluiten.
7 Geen andere sauzen
Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar ketchup en mayonaise horen niet thuis in de sushikeuken. Ze zullen de delicate sushismaak niet alleen overheersen, maar de smaken passen ook helemaal niet samen. Als je toch geen maaltijd zonder dat potje mayonaise kunt, bestel je beter een lekker Belgisch pakje friet.
8 Degusteer sushi
Sushi zijn kleine hapjes maar als je ze rustig opeet, volstaan ze zeker om een vullende maaltijd te hebben. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je verschillende stukken sushi tegelijkertijd in je mond propt. Zelfs wanneer je sushi à volonté kunt eten, is het belangrijk om deze delicate hapjes goed te doseren en te degusteren.
9 Respect voor de sushichef
Toon de sushichef dankbaarheid en respect en je staat voor een fantastische culinaire ervaring. Als je niet te kieskeurig bent, laat dan zeker niet na de chef voor het eten te vragen wat hij aanbeveelt. Eens de chef aan het werk is, laat hem dan rustig doen en stoor hem niet met praatjes. Stilte is een compliment voor elke chef.
Ben je achteraf onder de indruk van zijn vakmanschap? Bied hem dan eerder een glas sake aan en drink er samen eentje als hij aanvaardt. Dat wordt meer geapprecieerd dan dat je twintig keer ‘arigatō’ zegt. Een respectvolle, korte buiging bij het buitengaan, wordt ook altijd gewaardeerd. Geef de chef zeker geen fooi. Daar wil een Japanse sushichef letterlijk zijn handen niet aan vuil maken tijdens het bereiden van voedsel. Wees lief voor je sushichef. Tenslotte hebben meesters in sushibereiding vaak scherpe messen in de hand. Het laatste dat je dus wilt doen, is hen beledigen.
10 Eet sushi vers
Sommige gerechten smaken nog beter na een nachtje in de koelkast. Sushi is niet een van die gerechten. Sushi uit de supermarkt moet daardoor ontzettend veel inboeten aan smaak. Sushi eet je dus best vers in een erkend restaurant. Eet je je favoriete sushi toch liever thuis? Dat kan! Wij hebben ook een take-away-service. Door online te bestellen, kun je de sushi op het afgesproken tijdstip ophalen en blijft die lekker vers. We hebben ook een speciale sushi-&-ride-parking om afhalen nog sneller en efficiënter te maken.
Wil jij culinair komen genieten van traditionele sushi, ter plaatse bereid? Aarzel dan niet en reserveer een plaatsje in ons gezellige sushirestaurant.